Lucrarea Practica Experimentala de Laborator Nr. 2 :
Masuratori de Diafonie (Interferenta prin radiatie incrucisata )
Montajul Experimental :
Figura : 
Montajul Experimental 
Generator de functii
Obiective:
Evaluarea cuplajului inductiv si capacitiv dintre doua cabluri functionind in diferite regimuri si compararea rezultatelor masurate cu valorile estimate prin calcul .
Procedura :
Masurarea Cuplajului Inductiv ( prin intermediul Cimpului Magnetic )
Alegeti setul de rezistente R0=10 ? (Ohm) , R1=10 ? , R2=50 ? , si reglati generatorul de functii sa produca un semnal de iesire sinusoidal .
Pentru o tensiune constanta de 1,5 Vp-p pe rezistorul R0, masurati tensiunea pe rezistorul R2 pentru domeniul de frecvente cuprins intre 0,1 MHz si 2 MHz.
Considerind rezultatele masurate , calculati inductanta mutuala dintre circuitele sursa si victima .
Investigarea Cuplajului Inductiv (creeat de Cimpul Magnetic )
Stabiliti frecventa generatorului la 1MHz . Observati modificarea tensiunii pe R2 atunci cind R1 este eliminat din circuit si explicati rezultatele .
Reglati generatorul pentru a furniza un semnal periodic rectangular cu frecventa de 1MHz . Comparati formele de unda pe R0, R1, si R2 iar apoi discutati diferentele .
Ecranare Inductiva ( impotriva Cimpului Magnetic )
Reglati generatorul pentru a produce o unda sinusoidala de 1MHz . Observati modificarile tensiunii de la bornele rezistorului R2 pentru configuratiile urmatoare :
1. K1 deschis iar K2 inchis
2. K1 inchis iar K2 deschis
3. ambele intrerupatoare K1 si K2 inchise .
Reglati generatorul pentru a produce o unda rectangulara pentru frecventa de 1MHz. Repetati apoi procedura anterioara .
Discutati rezultatele obtinute .
Masurarea Cuplajului Capacitiv ( in Cimp Electric )
Alegeti setul de rezistoare cu valorile R0=1.2 k? Ohm, R1=1.2 k? Ohm, R2=1.2 k? Ohm, si reglati generatorul de functii sa produca un semnal de iesire sinusoidal .
Pentru o tensiune constanta avind valoarea de 1.5 Vp-p pe rezistorul R0, masurati valoarea tensiunii pe R2 pentru frecvente cuprinse intre 0.1 MHz si 2 MHz.
Considerind rezultatele masuratorilor, calculati capacitanta mutuala dintre circuitul sursa si circuitul victima .
Investigarea Cuplajului Capacitiv (prin intermediul Cimpului Electric )
Reglati frecventa generatorului la 1MHz. Observati modificarea tensiunii la bornele R2 atunci cind R1 este eliminat din circuit si explicati rezultatul .
Reglati generatorul pentru a produce o unda rectangulara la 1MHz . Comparati tensiunile formelor de unda la bornele rezistoarelor R0, R1, si R2 si discutati diferentele .
Ecranare Capacitiva ( impotriva Cimpurilor Electrice )
Reglati generatorul pentru a produce un semnal alternativ sinusoidal la 1 MHz . Observati modificarile tensiunii la bornele rezistorului R2 pentru urmatoarele configuratii :
1. K1 deschis iar K2 inchis
2. K1 inchis iar K2 deschis
3. Ambele intrerupatoare K1 si K2 inchise .
Reglati generatorul pentru a un semnal alternativ rectangular de 1MHz . Repetati procedura de mai sus .
Discutati rezultatele .
Rezultate :
Presupuneti ca inginerul care este seful proiectului Dvs. v-a cerut sa concentrati ansamblul de informatii obtinute prin masuratorile anterioare . Raportati datele organizat si concis . Asigurati-va ca toate datele solicitate sunt furnizate . Argumentati suficient de detaliat confirmarea sau infirmarea coincidentei marimilor masurate cu valorile calculate cu ajutorul modelului pe care l-ati conceput. Daca valorile coincide limitati discutarea rezultatelor la un minimum necesar .
Revenire la Pagina Manual de Laborator