Premii obţinute la Salonul Naţional de Creaţie si Inventică pentru Tineret,

 Bucuresti, 18-22 Noiembrie 2010

 

Marian Andrei Chirilă,  locul I

Indrumator: Prof. Dr. Ing. Marian Poboroniuc

Lucrare: SISTEM DISTRIBUIT PENTRU ASISTENTA AUTOVEHICULELOR LA TRECEREA LA NIVEL CU CALEA FERATA SI CREŞTEREA SIGURANŢEI RUTIERE.

 

 

Această lucrare descrie interacţiunea autovehicul - trecere la nivel cu calea ferată - tren. Pe baza informaţiilor primite de la senzorii plasaţi la nivelul de trecere cu calea ferată, computerul de bord al autovehiculului va controla traversarea īn siguranţă a căii ferate. Īn cazul īn care un şofer forţează traversarea căii ferate īn momentul apropierii trenului, computerul de bord va opri autovehiculul īntr-o zonă de siguranţă.

 

  

Drd. Ing. DĂNUŢ-CONSTANTIN IRIMIA locul II

Indrumator: Prof. Dr. Ing. Marian Poboroniuc

Lucrare: SISTEM MECATRONIC "EMULOBODY" PENTRU TESTAREA TEHNICILOR DE CONTROL ĪNCORPORATE ĪN NEUROPROTEZE.

 

 

Aplicaţia este īn strānsă legatură cu tehnicile de recuperare a pacienţilor cu handicap neuromotor prin Stimulare Electrică Funcţională. Aceasta este o tehnică de actualitate care presupune aplicarea unui stimul electric cu anumiţi parametri la nivelul musculaturii, antrenānd contracţia musculaturii indusă artificial, cu aplicaţii īn recuperarea neuromotorie a persoanelor cu handicap neuromotor datorat unor leziuni la nivelul sistemului nervos central (accident vascular cerebral, scleroză multiplă, leziuni medulare). Neuroprotezele sunt sisteme inteligente care produc stimulul electric necesar ce ar permite de exemplu efectuarea unor exerciţii de transfer scaun cu rotile - pat, scaun cu rotile - toaletă īn cazul pacienţilor paraplegici. Importantă este testarea tehnicilor de control īncorporate īn aceste neuroproteze īn absenţa unui pacient care să testeze neuroproteza (necesitatea avizului Comisiei de Etică, timp pregătire experiment). Sistemul dezvoltat conţine un model complex al corpului uman presupus sub acţiunea unei neuroproteze (implementat Matlab/Simulink) şi un echipament mecatronic extern care permite vizualizarea mişcării care ar fi efectuată de către un pacient sub acţiunea controlului neuroprotezei. Astfel, se pot testa intensiv diverse metode de control implementabile īntr-o neuroproteză si doar īn final se fac un număr mult mai redus de teste pe beneficiari, pacienţii paraplegici.

 

  

Organizatorii evenimentului au declarat că pentru participarea la acest salon au fost depuse un număr de 150 de lucrări pe 5 secţiuni. Dintre acestea, pentru prezentare au fost selectate un număr de 67 de lucrări, după cum urmează: Tehnologia informaţiei: 15 lucrări ; Ştiinţe aplicate: 12 lucrări ; Creaţie artistică: 16 lucrari ; Creaţie tehnică: 9 lucrări ; Antreprenoriat: 15 lucrări. Evenimentul s-a adresat  tinerilor cu vārste īntre 14 şi 35 de ani, propunāndu-şi să ofere o abordare mai largă a noţiunii de inventică şi creativitate, să īndrepte atenţia tinerilor spre o economie a viitorului, o economie aflată la confluenţa dintre cultură, artă, ştiinţă şi economie, ca premisă a unei dezvoltări durabile.

 

  

Detalii despre eveniment :

 

http://www.anst.gov.ro/stiri/noutati/182_salonul-naional-de-creaie-i-inventic-pentru-t.html

http://www.anst.gov.ro/stiri/noutati/185_salonului-naional-de-creaie-i-inventic-pentru.html

http://www.anst.gov.ro/stiri/noutati/187_cea-de-a-ix-a-ediie-a-salonului-naional-de-cr.html

 

vezi diplomele mai mari aici: locul I  şi locul II